Økonomi

Samlelån – hvordan fungerer det

Samlelån – hvordan fungerer det

Få et samlelån og få styr på økonomien

Samlelån ansøges nemt fra bankernes hjemmesider. På et par dage kan du få lånet udbetalt, og du kan spare penge ved at samle din gæld

Samlelån – hvordan fungerer det

Ideen med et samlelån er, at du samler al din gæld på ét sted, så du nemmere kan overskue, hvor meget du egentlig skylder væk. Samtidig kan du spare en del penge, fordi du kun skal betale omkostninger for lånet ét sted, og du kan minimere omkostningerne. Det kan derfor betale sig at sammenligne forskellige samlelån.

samlelån

Ansøg om samlelån online

Samlelån ansøges nemt fra bankernes hjemmesider. Du udfylder de nødvendige rubrikker på få minutter og indsender din ansøgning vedhæftet årsopgørelse og seneste lønseddel. Et par dage efter modtager du et lånebevis, som du skal underskrive med Nem-ID og returnere til banken. Derefter udbetales lånet.

Krav til ansøger om samlelån

Det er faktisk så nemt at få et samlelån. Men det er dog betinget af, at du opfylder følgende krav:

  • Du er mindst 18 år gammel
  • Du har en fast indtægt, som kan dokumenteres
  • Du bor i Danmark og har din folkeregisteradresse her
  • Du er ikke registreret i RKI eller i Debitor Registret

Supplerende oplysninger

Nogle pengeinstitutter kan desuden kræve, at du giver tilladelse til, at banken kan hente oplysninger om dig fra SKAT, og der kan også være krav om, at du har en minimumindtægt i forhold til størrelsen af det beløb, du ønsker at låne. Du kan også blive bedt om at medsende kopi af dit pas og flere andre ting.

Underskriv med Nem-ID

Når du indsender din ansøgning om et samlelån, er ansøgningen ikke bindende. Du kan derfor godt sende ansøgninger til flere banker og pengeinstitutter, og så se hvilket tilbud, der passer dig bedst. Det er først bindende i det øjeblik, du underskriver et lånebevis med dit Nem-ID og returnerer det til banken. Så hæfter du for lånet og skal betale det tilbage ifølge lånebeviset.

Benyt låneberegner

På de enkelte pengeinstitutters hjemmesider vil du som regel finde en såkaldt ‘låneberegner’. Med denne låneberegner kan du se hvor lang tid, du skal betale tilbage på lånet (løbetiden) og hvor meget, du skal betale i afdrag hver måned (ydelsen). Du kan hos mange banker justere på løbetid og ydelse – jo længere løbetid, jo lavere månedlig ydelse. Men da der samtidig kommer renter og andre omkostninger på lånet, vil det sammenlagt være dyrere for dig, jo længere tid, du er om at betale lånet tilbage.

Vælg fornuftig løbetid og ydelse

Når du vælger løbetid og ydelse, gælder det derfor om at være realistisk og fornuftig. Betal et pænt højt beløb i ydelse for at få lånet afviklet hurtigst muligt. Men lad omvendt være med at sætte dig selv så stramt, at det bliver for surt, og du måske ender med ikke at kunne overholde betingelserne for lånet.

ÅOP er dit værktøj til sammenligning af samlelån

I forbindelse med udregningen af løbetid og ydelse vil du også se andre ting, blandt andet renten på lånet, gebyr for stiftelse af lånet, og du vil se det samlede beløb, du skal betale tilbage, det vil sige det beløb, du låner, plus renter og andre omkostninger. Hele molevitten samlet danner udgangspunkt for udregning af ÅOP, der betyder Årlige Omkostninger i Procent. ÅOP giver dig mulighed for at sammenligne vilkår for samlelån hos forskellige banker. ÅOP er nemlig det, det kommer til at koste dig hvert år at optage lånet.